Hulp aan huis

"It takes a village to raise a child"

​​Wanneer extra hulp inschakelen?

Wanneer je een baby hebt die erg veel huilt functioneer je in overlevingsmodus en is alle hulp welkom! Liefdevolle oma's, tantes, zussen en vrienden, goede kraamhulpen die het even overnemen zijn onmisbaar. Maar als je baby heel veel huilt, zeer weinig slaapt, als er nog oudere broertjes of zusjes zijn, als je voelt dat het niet meer gaat, kan je misschien nog extra ondersteuning gebruiken. Het is ook niet voor iedereen mogelijk om voldoende hulp te vinden binnen het eigen netwerk en er staat een limiet op (terugbetaalde) kraamhulp. In deze gevallen biedt onze  vzw extra hulp aan huis.

Wie biedt deze hulp?

De hulp wordt geboden door een equipe van enthousiaste vrijwilligers. Het gaat om ervaringsdeskundigen of professionals die ervaring hebben met (huil)baby's. Hierdoor kunnen ze de impact van een baby'tje dat overmatig huilt goed inschatten. De vrijwilligers waar we mee samenwerken hebben een warm hart voor ouders en hun baby's. Na een uitgebreid kennismakingsgesprek kregen ze een korte praktische opleiding alvorens van start te gaan. Ons vrijwilligersteam staat achter de visie van de vzw.

Momenteel bestaat onze equipe uit kraamhulpen, verpleegkundigen en mama's die zelf een baby gehad hebben die veel huilde. Meer info kan je vinden op de pagina "onze vrijwilligers"

Welke ondersteuning kan er geboden worden?

De vrijwilliger kan op verschillende manieren ondersteunen. Zodra ouders aangeven dat extra hulp nodig is kan in overleg besproken worden wanneer en hoe vaak de vrijwilliger wordt  ingezet. Afhankelijk van de beschikbare vrijwilliger kan hulp overdag geboden worden, 's avonds of in het weekend. De vrijwilliger kan helpen bij huishoudelijke taken en de zorg voor de baby of andere broertjes of zusjes. Je mag als ouder gerust aangeven waar de specifieke noden liggen. 

  • gaan wandelen met jouw baby zodat jij kan rusten

  • thuis blijven bij jouw baby zodat jij even tussen je 4 muren uit kan

  • jouw baby'tje troosten zodat je even wat anders kan doen

  • ondersteuning bieden bij de zorg voor oudere broertjes en/of zusjes, bv. een bad geven, eten geven, spelletjes spelen

  • boodschappen doen of koken

  • enkele huishoudelijke taken

  • een luisterend oor bieden en de lange, eenzame dag doorbreken, met jou mee gaan wandelen

Tot wanneer kan je hulp vragen?

Wij bieden ook hulp na de periode van 3-6 maanden. Op talrijke websites lees je  dat het huilen doorgaans spontaan ophoudt na 4 maanden. Gelukkig is dat in de meeste gevallen zo. Helaas, zijn er ook baby's die veel langer blijven huilen. Wij leggen niet graag een absolute grens,maar je kan nog bij onze terecht voor hulp aan huis tot circa 1,5 jaar.

Ook wanneer het huilen ondertussen al wat beter is kan je nog bij ons terecht. Het kan aanvoelen alsof al je reserves uitgeput zijn. Misschien gaat het slapen nog zeer moeilijk of is er nog een zeer grote "huidhonger". Ook dan kan je nog beroep doen op hulp aan huis en bieden we graag wat extra zuurstof.

Praktisch

Kostprijs

Het is mogelijk om hulp aan te vragen per telefoon of email. Ga naar de contactpagina voor de contactgegevens. Nadat wij een vraag ontvangen nemen we contact op om jouw specifieke hulpvraag in kaart te brengen. We toetsen af wat wensen en verwachtingen zijn, angsten, twijfels en bezorgdheden en we bekijken of wij ondersteuning kunnen bieden. We werken met een vaste vrijwilliger per gezin zodat deze de baby en/of andere kinderen kan leren kennen.

Wij bieden hulp aan huis in de regio Leuven (Leuven, Herent, Bertem, Oud-Heverlee, Bierbeek, Boutersem, Lubbeek, Holsbeek, Rotselaar).

Wij vragen enkel een bijdrage voor de kmvergoeding van de vrijwilliger (0,3653€/km). Deze is afhankelijk van jouw woonplaats en die van de vrijwilliger. Wij maken op voorhand graag een berekening van de exacte bijdrage. Meer info na contactname.

  • Facebook
  • Instagram

Tranen met Tuiten      vzwtranenmettuiten@gmail.com     Uilenhoek 10 3111 Wezemaal

© 2019 VZW Tranen met Tuiten