Onze  missie en visie

Onze missie bestaat eruit om ouders van een baby die excessief huilt te ondersteunen. De impact van excessief huilen is erg groot. Wij willen ouders die in de postpartumperiode geconfronteerd worden met een grijze of zwarte wolk ten gevolge van het overmatig huilen van hun baby'tje niet zomaar aan hun lot overlaten.

 

De meeste ouders van een baby die erg veel huilt of onrustig is worstelen met  intense emoties van angst, wanhoop, radeloosheid en verdriet. Wanneer een baby hele dagen en/of nachten huilt stapelen chronische stress en vermoeidheid zich  op. Moeders hebben een groter risico op het ontwikkelen van een postnatale depressie of op totale uitputting. Excessief huilen kan het gezinsleven ontwrichten en tot sociaal isolement leiden. Tranen met Tuiten biedt preventieve ondersteuning. Wij willen gevoelens van wanhoop en isolatie doorbreken en totale uitputting voorkomen door contact met andere ouders te stimuleren en extra hulp aan huis aan te bieden.

Onze visie kan kernachtig samengevat worden in drie uitspraken.

Het ligt niet aan jou! Stress is het gevolg en niet de oorzaak van het huilen

Hulp, begrip en steun is essentieel

Geen one-size fits-all benadering 

Wat betreft de eerste uitspraak hebben we ervaren dat de meeste ouders van alles proberen om hun baby te troosten. Maar ondanks wiegen, wandelen, autorijden blijft de baby huilen. Wat bij andere baby's werkt, heeft geen tot weinig effect op hun baby. Een baby die veel huilt worstelt met "iets". Dat ligt niet aan de ouder! Er zijn voldoende ervaringsverhalen waarbij baby's plots stoppen met huilen zonder dat ouders iets anders deden. En dat ouders gestresseerd zijn is absoluut normaal. Dat een baby'tje dit in zeker mate kan aanvoelen is aannemelijk. Elke ouder kent het fenomeen dat kinderen tijdens de stresserende ochtendrush net nog vervelender gaan doen. Maar het aanvoelen van jouw stress is niet de reden waarom je baby elke dag urenlang huilt!

 

Niet het huilgedrag van jouw baby, maar jouw pogingen om je baby te kalmeren en te troosten zijn een maatstaf van goed ouderschap!

Wij staan sceptisch ten opzichte van visies die uitgaan van een eenzijdig model waarbij gekeken wordt naar 1 oorzaak en oplossing. Elke baby is anders. Er kunnen veel redenen zijn voor het huilen. De talrijke ervaringsverhalen samen met het bestuderen van wetenschappelijke literatuur leren ons dat er geen simpele oplossingen zijn. In dat geval zouden er per definitie geen baby's meer bestaan die overmatig huilen. Enkele baby's zijn geholpen met andere voeding, met refluxmedicatie, met een behandeling bij de osteopaat, met het installeren van een prikkelarme omgeving, een combinatie van al deze zaken etc. Bij heel wat baby's is er helaas geen mirakeloplossing en is het kwestie van tijd, geduld, veel liefde en zelfzorg voordat het overmatig huilen stopt. Sommige kindjes blijven gevoelig.

Waar we wel in geloven is dat een baby'tje dat excessief huilt je in een extreme situatie plaatst waarvan de impact op vele domeinen (fysieke en psychische gezondheid, partnerrelatie, sociale relaties, werk) erg groot is. Het is noodzakelijk om zoveel mogelijk hulp in te schakelen. Als jonge mama is dit absoluut geen makkelijke opdracht. Maar zelfzorg is cruciaal. Je hebt herstelmomenten en zuurstof nodig om er te kunnen zijn voor jouw baby. De vzw Tranen met Tuiten wil jou mee die zuurstof geven. Letterlijk door wandelingen met andere ouders die weten waar je doorgaat. Maar ook door praktische hulp van vrijwilligers en door het in conctact brengen met mama's die de huilperiode doorgekomen zijn.

Wij bieden jou als vzw ondersteuning vanuit een open, empowerende houding. Jullie zijn ouder, jullie kennen jullie kindje, jullie maken keuzes en jullie verzetten elke dag bergen! Daar kunnen we alleen maar respect voor tonen.

ZUURSTOF

  • Facebook
  • Instagram

Tranen met Tuiten      vzwtranenmettuiten@gmail.com     Uilenhoek 10 3111 Wezemaal

© 2019 VZW Tranen met Tuiten