Over  de oprichters

facebook_untitled.jpg

Ik ben Jessica Bertels, psychologe en mama van twee dochters van ondertussen 2,5 en 6 jaar.  De komst van mijn eerste dochter was een choque. Na een zalige zwangerschap en perfecte geboorte startte mijn oudste dochter op dag 2 in de kraamkliniek met huilen. Niemand kreeg haar getroost. Er werden diverse medische onderzoeken gedaan, we probeerden alternatieve pistes. Maar niks mocht baten. Ze bleef huilen, dag na dag, urenlang. Mijn troost...onze dochter dronk goed en kwam goed bij. Pas na lange tijd voelde ze zich als baby plots een pak gelukkiger in haar vel. Nu is ze een temperamentvolle en actieve, gelukkige kleuter. De angst voor een 2de huilbaby was groot. Maar het verlangen naar een broertje of  zusje overwon de angst. Helaas was onze 2de dochter nog erger. Ze huilde nog meer, dronk erg moeilijk en kwam daardoor slecht bij. Ze werd op medisch vlak nog uitvoeriger binnenste buiten gekeerd dan mijn oudste dochter. We werden doorverwezen naar allerhande specialisten binnen UZLeuven. We probeerden zo goed als alles en zochten zelfs alternatieve hulp over de landsgrenzen heen! Ook deze keer kwam er geen echte oplossing uit de bus. Pas mettertijd werd het huilen minder extreem en begon mijn dochter beter te eten.Tijdens deze periode heb ik mij vaak compleet radeloos en eenzaam gevoeld. Elke dag voelde aan als een week. Ik vreesde dat het nooit goed zou komen. Eeuwig dankbaar ben ik dan ook voor alle hulp die ik gekregen heb van familie en vrienden, een fantastische kraamhulp,...Maar in het bijzonder van mijn mama en mijn fantastische man, mijn rots in de branding. Ik weet niet hoe ik zonder hen deze periode was doorgekomen.

IMG_1290-1.JPG

Ik ben Katrien Vanuytrecht, leerkracht lager onderwijs, getrouwd met Bart en trotse mama van kleine Stan van 3 jaar oud en kersverse mama van Hannah. Mijn ervaring met een huilbaby begon bij Stan. Na een goede zwangerschap kwam Stan op precies 40 weken ter wereld. Na de zware bevalling volgde voor de uitgeputte Stan een couveusetijd van enkele dagen. Waar mijn lieve, rustige jongen in de couveuse lag, begon hij enkele uren nadat hij bij mij op de kamer lag te huilen. Eens thuis werd het huilen enkel erger. Zo begon onze zoektocht.
Als snel bleek onze jongen een ernstige koemelkallergie te hebben. “Oef, we hebben het gevonden!” was mijn eerste gedachte. Helaas, ook na het aanpassen van melk en het verdwijnen van eczeem bleef hij vaak huilen en was continu onrustig. Urenlang wandelden we rond, denkend en zoekend naar oplossingen. Hier en daar kwam er gelukkig hulp van schoonouders, familie en soms eens vrienden. Maar toch was het ontzettend eenzaam.

Uiteindelijk bleek Stan ook reflux te hebben, andere allergieën en verteringsmoeilijkheden. Ik bleef zoeken omdat ik voelde dat het niet klopte. Elke stap die we zetten, maakte het soms wat beter, soms ook niet. Maar ik kon niet opgeven…
Toen Stan 12 maanden werd, beterde het en op 15 maanden konden we echt zeggen dat de huilbaby verdwenen was. Ondertussen is hij een hevige, intense en pientere peuter waar we volop van genieten.

Jessica & Katrien

Doorheen de huilfase leerden wij elkaar kennen en was er meteen een klik. Eens het beter ging reflecteerden we over onze ervaring. Ondanks alle hulp bleef het extreem zwaar. Wat met de ouders die niet zo'n vangnet hebben? Wat met de alleenstaande mama's? Wat met de ouders die financieel beperkte middelen hebben? We waren ervan overtuigd dat er meer ondersteuning nodig is voor ouders van baby's die erg veel huilen. Gesprekken met lotgenoten en hulpverleners bevestigden onze overtuiging. In 2019 hebben we onze plannen in actie omgezet. VZW Tranen met Tuiten werd geboren.

Samen willen we iets doen voor ouders die helaas hetzelfde meemaken. We hopen jullie pad minder eenzaam te maken en willen graag een verschil maken in de hulpverlening. JE STAAT ER NIET ALLEEN VOOR!