Psychologische begeleiding

Een huilbaby plaatst je in een extreme situatie

 

De eerste maanden met een pasgeboren baby is voor vele ouders een intense periode. Het is een periode van zoeken naar een nieuw evenwicht in het gezin en gebroken nachten.

 

De impact van een huilbaby is nog groter en is psychologisch erg zwaar. De zorg voor een huilbaby beïnvloedt heel wat domeinen: je zelfbeeld, je identiteit als moeder, je relatie, je sociale contacten. Veel ouders worstelen met  intense emoties van angst, wanhoop, radeloosheid en verdriet. Chronische stress en vermoeidheid stapelen zich op.

Tijdens onze begeleidingen vertrekken we vanuit de overtuiging dat vele gevoelens, reacties en gedragingen normale reacties zijn in een extreem stresserende situatie. Je baby huilt niet omdat je je slecht voelt, je voelt je slecht omdat je baby zoveel huilt!

Individuele psychologische begeleiding kan zinvol zijn om tijdens deze periode overeind te blijven. De hoofdfocus tijdens de gesprekken ligt op het hanteren van deze zeer intensief en belastende periode. Tijdens de begeleiding luisteren we naar jouw verhaal met begrip en zonder oordeel. Thema’s als draagkracht, steun vanuit het netwerk, hanteren van stress, jouw identiteit als moeder en omgaan met overweldigende emoties etc. krijgen een centrale plaats tijdens de gesprekken.

Ook wanneer de periode van overmatig huilen voorbij is kan psychologische begeleiding zinvol zijn. Mogelijks functioneerde je in overlevingsmodus en ervaar je pas later in intense mate overspanning, neerslachtigheid, angst of uitputting. Je kan klachten ontwikkelen die vergelijkbaar zijn met een posttraumatische stress stoornis of gevoelens van rouw en verlies ervaren die je moeilijk kan verwerken.

Praktisch

We vinden het erg belangrijk om je zo snel mogelijk verder te helpen. Je kan binnen de week na aanmelding op gesprek komen.

Onze psychologen hebben ervaring met huilbaby's en staan achter de visie van vzw Tranen met Tuiten. 

 

We vinden het heel erg belangrijk om op maat te werken. We realiseren ons dat het niet altijd evident is om tijd en ruimte te maken voor een gesprek . Maar afhankelijk van jouw situatie, vraag en noden, plannen wij een afspraak in in onze praktijk of  verplaatsen wij ons naar jouw thuis. We ondersteunen jouw zelfs graag tijdens wandelsessies.

De frequentie van de gesprekken is afgestemd op jouw noden.

Nog vragen? Neem gerust contact op met 1 van de onderstaande psychologen.